עבודה בגובה

שיתוף המידע עם קולגות

תוכן עניינים

עבודות בגובה הן לא עניין פשוט, והן דורשות הכשרה מיוחדת, ציוד ספציפי, ומיומנות. בין אם אתם בעלי מקצוע שעובדים בגובה, ובין אם אתם לקוחות שמזמינים בעל מקצוע לעבודה שכזאת – תמיד מומלץ לוודא שישנו אישור תקף לעבודה בגובה. ווידוא הימצאות האישור מונע בעיות לעתיד לבוא, וכמובן מבטיח לכם סיכוי נמוך יותר לתאונות. מה חשוב לדעת לגבי עבודה בגובה?

הגדרת עבודה בגובה

ההגדרה הרשמית של עבודה בגובה היא עבודה מעל גובה של 2 מטרים, או מעל חלל פתוח שעומקו שני מטרים. התקנות הללו מבוססות על אחוז תאונות העבודה הקשורות לעבודה בגובה, ועל ממצאים שהביאו להחלטה, שנפילה מגובה שכזה טומנת בחובה פוטנציאל לנזק משמעותי עבור העובד. האם גם בזמן שאנו מטפסים על סולם בביתנו כדי לתקן משהו – זה ייחשב כעבודה בגובה? ובכן, ישנם מצבים מסוימים שלמרות שהם נחשבים לעבודה בגובה – התקנות לגביהן מקלות במידה ומתקיימים תנאים מסוימים, ועל כך ידובר בהמשך המאמר.

הסכנה בעבודה בגובה

מעבר לעובדה שנפילה עשויה להביא לנזק עבור האדם הנופל, קיימות סיבות נוספות שהביאו להחמרת התקנות לגבי עבודות בגובה. כאמור, נמצא כי מבין כלל תאונות העבודה בשנים האחרונות, מספר תאונות העבודה הקשורות לעבודות בגובה – הוא הגדול ביותר. פרט לעובדה שנפילה מגובה היא מסוכנת עבור העובד, ישנו גם הסיכון הכרוך בנפילת כלי עבודה ואביזרים שונים בסביבת העבודה – מה שעלול לפגוע בעוברי אורח או בעובדים אחרים.

תקנות העבודה בגובה

תקנות העבודה בגובה פורסמו באמצע שנת 2007, ונכנסו לתוקפן בחודש נובמבר של שנת 2008. הסיבה לפרק הזמן הארוך יחסית שחלף בין הפרסום לתוקף, הייתה נעוצה ברצון להעניק לגופים המחויבים בתקנות מספיק זמן להתארגן בהתאם. ההנחיות מגדירות את אזורי הסכנה שבהם יש לנקוט אמצעי הגנה מיוחדים, הן מגדירות בדיוק את אמצעי ההגנה הדרושים, ומציינות את הגופים שאחראיים על נקיטת הפעולות המתאימות בזמן עבודה בגובה.

פעולות המצריכות עבודה בגובה

כולנו הסתובבנו במקומות שבהם ראינו עבודות שונות בגובה, דוגמת עבודות בניין – המתבצעות בהיקף גבוה בכל מקום, עבודות גיזום, חשמל, שילוט אנו ניקוי. אילו סוגים נפוצים של עבודות בגובה ישנם?

עבודות חשמל

חשמלאים לעתים נדרשים לבצע עבודות ותיקונים בעמודי חשמל, ואלו מתנשאים לגובה של מטרים רבים. הסיבה להימצאות מערכות החשמל בגובה שכזה, היא על מנת להרחיק אותן מהעוברים ושבים. עבודות חשמל בגובה מתבצעות לרוב באמצעות מנוף סל, המרים את העובד לגובה הרצוי.

עבודות פיגומים

עבודות פיגומים מתבצעות בשלבים הראשוניים של בניית בניינים ובתים, ויכולות להתבצע אף בגבהים של עשרות מטרים! מדובר בעבודה מסוכנת הדורשת אמצעי בטיחות רבים. רישיון עבודה בגובה הוא הכרחי על מנת לנהל עבודת פיגומים תחת סיכון נמוך ככל האפשר.

עבודות איטום

ישנן מספר שיטות שבאמצעותן ניתן לבצע איטום של קירות וגגות. בין השיטות האלו נוכל למצוא איטום בסנפלינג, באמצעות מנוף, או באמצעות פיגומים. בכל אחת מן השיטות הללו – העובד עשוי להימצא בגובה הדורש רישיון לעבודה בגובה.

תליית שילוט

שלטים משמשים אותנו לצרכי פרסום, העברת מידע, סימון מקומות ועוד. לעתים מדובר בשילוט מעל פתח חנות, ולעתים מדובר בלוגו של חברה שאמור להיות ממוקם על חזית בניין גדול. בהתאם לתקנות העבודה בגובה, כל התקנת שילוט המתבצעת מעל גובה של 2 מטרים – תדרוש אישור עבודה מתאים.

התקנת מזגנים

בחלק מהדירות ניתן להתקין מזגן באופן שאינו מצריך עבודה בגובה, אך אין זה תמיד המצב. לעתים מתקיני מזגנים מוצאים את עצמם תלויים בין שמיים וארץ, בעת שהם צריכים להתקין מערכות מיזוג מורכבות ומנועי מזגנים כבדים במיוחד. עבודות מיזוג דורשות מיומנות ייחודית, הכוללת קדיחה, טיוח, התקנת צנרת ועוד. ביצוע פעולות אלה בגובה – גם כן יצריך את האישור המתאים.

ניקוי חלונות

ניקוי חלונות יכול להתבצע באמצעות סנפלינג, או באמצעות מנשא מיוחד שיורד מגג הבניין ונושא על גביו את העובדים החרוצים. עבודת ניקוי חלונות היא לא פשוטה כלל, ובשתי השיטות – העובדים ימצאו את עצמם בגובה רב כשמדובר בבניינים גבוהים. חובה לדאוג לרישיון עבודה בגובה לעובדי ניקוי חלונות, לאמצעי בטיחות מתאימים ועוד.

גיזום עצים

עבודות גיזום עצים מבוצעות ע"י העיריות והרשויות המקומיות, ולעתים יש להם תפקיד חשוב במניעת נזקים לפני בוא החורף. ברוב המקרים, עבודות אלה תבוצענה באמצעות מנוף סל מיוחד המותקן על רכב ייעודי, ובאמצעותו העובד יכול להגיע אל צמרות העצים ולנסר ענפים. צמרותיהם של רוב העצים המצריכים גיזום, נמצאות בגובה של מעל 2 מטרים, ולכן עבודה זו גם היא תצריך אישור עבודה בגובה.

הגברה ותאורה

בפעם הבאה שתהיו בהופעה, יספיק לכם מבט אחד אל תקרת הבמה – כדי להבין את המורכבות שבתחום ההגברה והתאורה. מדובר בתחום המצריך ידע רב, והוא טומן בחובו מפגעים בטיחותיים רבים שדורשים תשומת לב. תעשיית הבידור מצריכה תליית פנסים ומגברים כבדים מעל במות, או במקומות אחרים שבהם מסתובבים עוברי אורח ואנשי צוות. בעבודה שכזו אין מקום לטעויות, וכל מתקן צריך להיות מאובטח בצורה הולמת – על מנת למנוע נפילה של חפץ או אדם.

טכניקות של עבודה בגובה

יש מספר טכניקות נפוצות לעבודה בגובה, ועליהן מדובר באריכות בתקנות העבודה בגובה משנת 2008. האמצעים השונים המשמשים לעבודה בגובה – נבחרים בהתאם לסוג העבודה, ובמטרה להעניק בטיחות מרבית לעובד המבצע. בחלק מהאמצעים כאמור – סביר להניח שכבר נתקלתם בשגרה היומית שלכם. מהן הטכניקות הפופולאריות לביצוע עבודות בגבהים?

גלישה – סנפלינג

עבודות בגובה באמצעות סנפלינג נחשבות ליעילות וחסכוניות. הן אינן מצריכות את ההוצאות היקרות יחסית שדורשים מנופים, ודורשות רק את הציוד הנחוץ לגלישה כגון רתמת בטיחות, קסדה, חבלי הגלישה ועוד. בעלי מקצוע רבים משתמשים בטכניקת הגלישה לטובת ביצוע עבודות איטום, ניקוי חלונות, הרחקת יונים, ועוד. אחד היתרונות המשמעותיים עבור העובדים באמצעות סנפלינג, הוא שהם מסוגלים לנוע בקלות באמצעות דחיפה קלה של קירות הבניין, ודבר זה מאפשר להם להגיע בקלות וביעילות לכל פינה.

עבודה על סולמות

ישנם סוגים רבים של סולמות, ותקנות העבודה בגובה מציינות גם את הסוגים השונים שלהם, וגם את אמצעי הבטיחות שכל אחד מהם מצריך. כך למשל, סולם נפתח מצריך התקן המונע פתיחה והחלקה של שתי הרגליים שלו. התקנות מדברות גם על אמצעי בטיחות בעבודה עם סולמות נפתחים, קבועים, ניידים ועוד. עבודה עם סולמות היא נפוצה במיוחד, וזהו אחד הכלים השימושיים ביותר לעבודה בגובה. בין אם מדובר בשיפוצים בבית, עבודות חשמל, טיפוס לגג, עבודות גיזום וחקלאות, או התקנת מזגן – סולם משמש אותנו רבות בחיי היום-יום שלנו, והוא קיים כמעט בל בית.

טיפוס על תרנים

על אף שרובנו מכירים את המושג "תורן" מעולם הספנות או הדגלים, תרנים משמשים גם לעבודות שונות בגובה. כך למשל, נוכל למצוא תרנים ייעודיים לטיפוס במתקני אנטנות שונים, תחנות חיזוי של מזג האוויר, עמודי חשמל ועוד. עבודה בטיפוס על תרנים מצריכה קורס מיוחד מעבר לרישיון העבודה בגובה, מכיוון שהיא דורשת אמצעי בטיחות ייחודיים.

עבודה על מנופים

ישנם סוגים שונים של מנופים, וכולם מיועדים לעבודות שונות המבוצעות בגובה. מנופי סל יכולים להגיע לגובה של כמה מטרים בודדים, והם נפוצים לצורך גיזום עצים ועבודות חשמל. מנוף סל מעניק לעובד את הבטיחות של הסל המאבטח אותו מצדדיו, ומקטין את הסיכוי לנפילה. מנופים גדולים יותר – משמשים בעבודות בניין ושיפוצים, וגובהם יכול להגיע לעשרות מטרים ולעתים אף יותר מכך. במנופים המשמשים לעבודות בנייה, המפעיל יושב בגובה רב ומתפעל את המנוף לצורך שינוע חומרי הבניין השונים.

מהו אישור עבודה בגובה?

החל משנת 2008 חלו שינויים מחמירים בתקנות העבודה בגובה, והם מחייבים כל עובד בגובה לעבור את ההכשרה המתאימה ולהוציא אישור עבודה בגובה. אישור עבודה בגובה מתקבל לאחר הכשרה מקצועית, שכוללת מבחן בסופה. הגורמים המעבירים את הכשרת העבודה בגובה, הם גורמי בטיחות שונים שהוסמכו לכך ע"י מפקח העבודה הראשי. במהלך ההכשרה לעבודה בגובה, העובד ילמד כיצד להגן על עצמו בצורה הטובה ביותר מפני נפילה, מפני נפילת כלים שונים, וכמובן – כיצד לאבטח את סביבת העבודה ואת עצמו מראש.

ריענון תקופתי לעבודה בגובה

הכשרה מקצועית לעבודה בגובה תתבצע באופן חד פעמי, אך היא מציבה התניה לקיום הכשרות רענון תקופתיות. בהכשרות הרענון העובד יחזור על החומר הנלמד בהכשרה הראשונית, יתעדכן בתקנות החדשות במידה וישנן, ובסוף הריענון – יקבל אישור על ביצועו. במידה והעובד לא יבצע את הכשרות הריענון כנדרש, הוא למעשה מפר את תנאי האישור.

עבודה בגובה ללא אישור

כל אדם הגיוני יבין בעצמו, שתקנות הבטיחות בגובה נועדו בראש ובראשונה להגן על בטיחותו האישית, ועל בטיחות הנוכחים בסביבת העבודה. באותו הקשר, יש לומר שעבודה בגובה ללא הרישיון המתאים – מגדילה את הסיכוי להיארעות תאונות בסביבת העבודה. במידה ותתרחש תאונה שכזאת, הרי שהעובד והמעביד חשופים לתביעה בגין רשלנות, ואינם זכאים לקבל כספי ביטוח.
כמו כן, גם במידה ולא תתרחש תאונה, חשוב להבין שבמידה ופקח יגיע למקום ויגלה שעבודה בגובה מתבצעת ללא אישור – הדבר עלול להביא להטלת קנסות כספיים כבדים על העובד והמעסיק.

כיצד מוציאים אישור עבודה בגובה?

הכשרת עבודה בגובה מתבצעת במוסדות שונים שקיבלו אישור לכך. על מנת להוציא אישור עבודה בגובה – יש לפנות לאחד המוסדות המבצעים את ההכשרה, ולוודא שמוסד זה קיבל אישור ממפקח העבודה הראשי. ההכשרה אורכת בין שבוע לשבועיים ברוב המקרים, כתלות בהיקף השעות היומית, והיא כוללת הדרכות תאורטיות ומעשיות. במהלך ההכשרות המעשיות העובד יתנסה בלבישת כל סוגי ציוד המגן הדרוש, ובמקומות מסוימים – אף יתנסה בעבודה עם מנופי סל או מנופים אחרים! במידה והעובד סיים את שלב ההכשרה, ועבר את המבחן בהצלחה – הוא יקבל רישיון עבודה בגובה!

מי אחראי על הכשרת עבודה בגובה?

הדרכת עבודה בגובה מתבצעת ע"י מדריכים שהוכשרו בתחום מטעם משרד התמ"ת, והם היחידים שמוסמכים להעביר את ההדרכות הללו. במידה ואתם ניגשים למוסד על מנת לעבור הכשרת עבודה בגובה, הקפידו לוודא שמי שמעביר את ההדרכה הוא מוסמך מטעם התמ"ת, כיוון שבמידה ולא – להכשרה שלכם לא יהיה כל תוקף!

בחירת מוסד לביצוע הכשרת עבודה בגובה

כאמור, התנאי הראשון לבחירת מוסד ראוי – היא הסמכה מטעם התמ"ת. מעבר לכך, חפשו מוסד שבו ההכשרה מתבצעת בשעות נוחות עבורכם, כך שתוכלו לבצע את ההדרכה מבלי לפגוע בעבודה ובסדר היום. במידה ומתאפשר לכם – רצוי למצוא מוסד הנמצא בסמוך למקום מגוריכם, כך שתוכלו להגיע אליו בנוחות. ולסיכום, תמיד ניתן להתייעץ עם חבר או בן משפחה שכבר ביצע הדרכת עבודה בגובה, ולקבל ממנו המלצה ממקור ראשון!

מי אחראי על ניהול עבודה בגובה?

מעבר לעובדים המבצעים את העבודה בגובה, לרוב נמצא גם מנהל עבודה בשטח. מנהל העבודה מתווך בין הגורמים השונים בזמן העבודה, ולכן הם מהווים פונקציה חשובה כשמדובר בעבודות המצריכות מספר עובדים מתחומים שונים – כמו עבודות בנייה למשל. מנהלי העבודה אינם חייבים להיות בעלי רישיון עבודה בגובה, אלא אם הם עצמם מבצעים או מסייעים בעת עבודה שכזאת. יחד עם זאת, מנהל העבודה צריך להחזיק אצלו עותק של רישיון עבודה בגובה, עבור כל אחד מהעובדים שלו המבצעים עבודה בגובה.

מה לא כדאי לעשות בהקשר של עבודה בגובה?

בהסתמך על התקנות לעבודה בגובה – אספנו עבורכם מספר נקודות חשובות, המדברות על פעולות שלא כדאי לעשות בעת שעובדים בגובה:

לא מומלץ לעבוד בגובה כשיש גשמים חזקים. גשמים חזקים במיוחד יוצרים חוסר ריכוז אצל העובד, ומגבירים את הסיכוי להחלקה. במידה ומדובר בטפטוף קל – אין בעיה להמשיך לעבוד, אך אם הגשם מתגבר מומלץ להפסיק ולהמתין שיחלוף.

לא מומלץ לעבוד בזמן רוחות חזקות. רוחות מהוות גורם אקלימי נוסף שעלול ליצור בעיות וסכנה בעת עבודה בגובה. רוחות חזקות במיוחד עשויות לגרום לעובד לאבד את שיווי המשקל שלו, וחשוב לציין שעוצמת הרוחות מתגברת ככל שאנו נמצאים גבוה יותר. לכן, רוחות חזקות הן מסוכנות במיוחד כשאנו עובדים בגובה!

אין לעבוד בגובה לבד! התקנות מדברות על כך שתמיד חייב להיות איתנו עובד נוסף כשאנו מבצעים עבודה בגובה. הסיבה העיקרית לכך, היא נגישות להזמנת חילוץ או הגשת עזרה מתאימה לעובד שנפצע חס וחלילה. מעבר לכך, אדם נוסף הנמצא על הקרקע, מסייע בסריקת השטח ולכן מקטין את הסיכוי לתאונות עבודה בלתי צפויות מכיוונים שונים.

אין לעבוד בגובה ליד קווי מתח גבוה. תקנות העבודה בגובה מציינות את המרחק המינימלי הדרוש מקווי מתח גבוה – והוא 5 מטרים. יש סיבה לכך שעמודי חשמל מסוימים הם גבוהים במיוחד, וזאת על מנת להרחיק אותם מהעוברים ושבים על הקרקע. כשאנו עובדים בגובה, לעתים אנו עלולים לא להיות מודעים לנושא החשמל, ולכן התקנות מדברות על כך באופן מיוחד.

אין לעבוד בגובה ללא קורס! כפי שכבר אמרנו… מדובר בעבירה חמורה, אך מעבר לכך מדובר בסכנה ממשית! קורס הדרכה בגובה הוא הכרחי, והוא מאפשר לנו לשמור על החיים שלנו בזמן העבודה. דבר נוסף שחשוב לציין הוא עניין הרענון. כמו בכל תחום, הזיכרון שלנו דורש ריענון אחת לתקופה, וכשמדובר בעבודה בגובה – מומלץ לחדד את הנהלים בזמנים הדרושים, על מנת למנוע סיכונים מיותרים או צורך בביצוע הכשרה מלאה מחדש.

כיצד רצוי להתנהג בעת עבודה בגובה?

עבודה בגובה היא מורכבת מבחינות רבות, ולכן ישנם מספר כללים חשובים שכדאי להקפיד עליהם:

תכננו מראש

זכרו שתכנון מראש משמעותו בטיחות! כשאנו עובדים בגובה, אנו צריכים לשקול מהו ציוד הבטיחות המתאים ביותר לעבודה, ואם יש צורך – תמיד ניתן לעיין בתקנות העבודה בגובה. כמו כן, בעת שאנו עולים לבצע את העבודה, כדאי לשקול אילו כלי עבודה אנו צריכים איתנו, וניתן לעשות זאת ע"י מעבר על שלבי העבודה בראשנו. תכנון נכון מראש, ישפר את רמת הבטיחות, וימנע מאיתנו טרטורים מיותרים.

בדקו את הציוד שלכם

אל תסתמכו על העבר לצורך חיזוי העתיד! אם הציוד שלנו היה תקין אתמול, זה ממש לא אומר שהוא תקין גם היום. ציוד בטיחות צריך להיבדק בכל פעם לפני ביצוע העבודה – מכיוון שהחיים שלנו תלויים בו! בנוסף, הקפידו להשתמש בכל ציוד למטרה שלשמה הוא קיים. כך למשל, ביצוע עבודה ממושכת על גבי סולם היא אינה תקינה, משום שסולם נוצר לטובת ביצוע עבודות קצרות בלבד.

הכינו תכנית הצלה וחילוץ

כחלק ממארג הבטיחות בעבודה בגובה, אנו תמיד צריכים לחשוב על המקרה הגרוע ביותר, וכיצד נוכל לתפקד בעת התרחשותו. יש להכין תכנית הצלה מפורטת, למקרה שאחד העובדים זקוק לעזרה מידית. בעת הצורך, נהיה מתורגלים ונדע לבצע את שלבי התוכנית כסדרם, מה שעשוי לסייע לנו בהצלת חיי אדם!

סרקו את האתר לסיכונים

הכירו את סביבת העבודה שלכם! כל אתר עבודה הוא אתגר חדש, ועלינו להכיר אותו בצורה יסודית. בעת סריקה לסיכונים, אנו מסיירים באתר תוך תשומת לב מוגברת למפגעים בטיחותיים אפשריים. כשאנו סורקים את האתר, מומלץ לעשות זאת בלוויית אנשים בעלי ניסיון בתחום העבודה בגובה, מכיוון שהם יוכלו לאתר סיכונים רלוונטיים בקלות יתרה.

הקפדה על בטיחות כללית

על אף שמאמר זה עוסק בעבודה בגובה, זכרו גם את כללי הבטיחות הרגילים שמסייעים לנו במהלך השגרה היומית שלנו. כך למשל, במידה ומדובר ביום שמשי וחם – הקפידו לחבוש כובע ולשתות מים.

שאלות ותשובות

באילו נושאים עוסקות תקנות העבודה בגובה משנת 2008?

התקנות שנכנסו לתוקף בשנת 2008 מדברות על כל נושאי העבודה בגובה, מציינות את אמצעי הבטיחות הנדרשים להן, ומציינות את התנאים לקבל אישור לעבודה בגובה. בתקנות נוכל למצוא הנחיות מפורטות לכל סוג של עבודה בגובה, כגון עבודה עם סולמות, טיפוס על תרנים, גלישה באמצעות סנפלינג ועוד. ההנחיות כתובות בצורה מפורטת, על מנת לא להשאיר ספק אצל מי שמעיין בהן.

האם הדרכת עבודה בגובה כוללת את כל התחומים?

התשובה היא לא. הכשרת עבודה בגובה – מתבצעת בהתאם לתחום הספציפי שבו עובד בעל המקצוע. כך למשל, הדרכה לעבודת ניקוי חלונות בגובה, תהיה שונה מהדרכת עבודות בנייה בגובה. חובת המעסיק לשלוח את העובד להדרכה בתחום הרלוונטי, כשאם יש צורך בהדרכה לכמה תחומים – העובד יודרך בכולם. בסוף ההדרכה, יקבל העובד אישורי עבודה בגובה בהתאם לתחומים שנלמדו.

איך מחדשים אישור עבודה בגובה?

חידוש האישור יתבצע באמצעות הדרכות ריענון תקופתיות. על העובד לעבור ריענון לקראת פקיעת התוקף של אישור העבודה בגובה, במטרה לשמור על תוקף האישור. הכשרות הריענון שונות מההכשרה הראשונית, והיקפן הוא כ- 50 אחוזים מההכשרה ההתחלתית.
חשוב! כדאי לבצע את הדרכת הריענון לפני פקיעת תוקף אישור העבודה בגובה, מכיוון שבמידה ולא – יהיה צורך בביצוע הדרכה בהיקף מלא.

האם כל עלייה לגג נחשבת לעבודה בגובה?

התקנות לעבודה בגובה מפרטות את התנאים המצביעים על כך שמדובר בעבודה בגובה, הדורשת אמצעי מיגון מיוחדים, הדרכה ואישור מיוחד. במידה ומדובר בגג מעל גובה שני מטרים, שאין בו מעקה תקני, או שהעבודה דורשת את הטיית הגוף בזווית של יותר מ- 45 מעלות מעבר למעקה – הרי שמדובר בעבודה בגובה לכל עניין. לעומת זאת, אדם העובד על גג שטוח והמתוחם בגדר או מעקה תקניים – אינו נחשב כמישהו שמבצע עבודה בגובה, ולכן התקנות אינן תקפות לגביו.

האם כל טיפוס על סולם מצריך ציוד בטיחות?

ע"פ תקנות העבודה בגובה, עבודה על סולם שגובהו בין 2.5 מטרים לבין 4 מטרים בהחלט נחשבת לעבודה בגובה. משום כך, ישנו ציוד מגן שהוא חייב בו – דוגמת קסדה, נעליים מיוחדות, רתמת בטיחות ועוד. יחד עם זאת, התקנות מאפשרות עבודה על סולם ללא צורך בציוד מגן במצבים הבאים:
1. ביצוע עבודה שאינה ממושכת או מאומצת.
2. ביצוע עבודה שאינה מצריכה את הטיית הגוף באופן שעלול לגרום לאיבוד שיווי משקל.

בואו לתפוס גובה!
כתבו לנו!

דברו איתי עכשיו←
1
💬 צריכים עזרה?
Scan the code
דילוג לתוכן