אישור עבודה בגובה

שיתוף המידע עם קולגות

תוכן עניינים

למה הנדימן צריך אישור עבודה בגובה?

כולנו נתקלנו בעבודות בגובה במהלך חיינו, וישנם סוגים רבים של עבודות כאלה. בין השאר מדובר בעבודות בנייה, גיזום עצים, ניקוי חלונות, הרחקת יונים ועוד. ע"פ התקנות בישראל, כל אדם המבצע עבודה בגובה – חייב להיות בעל אישור עבודה בגובה. מהו האישור הזה, כיצד ניתן להשיג אותו, ומה בעצם משמעותו?

מהי עבודה בגובה?

תקנות העבודה בגובה נכנסו לתוקף במדינת ישראל בנובמבר של שנת 2008. בין השאר, התקנות מגדירות גם מהי עבודה בגובה, והן מסבירות שמדובר בעבודה בגובה של 2 מטרים ומעלה, או מעל חלל פתוח בגובה 2 מטרים. אם תקראו את התקנות, תוכלו למצוא סייגים מסוימים מכיוון שהגדרה זו היא כללית וראשונית. כך למשל, תקנות העבודה בגובה מתירות הקלות מסוימות, בעת עבודה קצרה ובלתי מאומצת על סולם שגובהו עד 4.5 מטרים, או על גבי גגות מגודרים עם מעקה בטיחותי ותקני.

תקנות העבודה בגובה

התקנות הרשמיות לעבודה בגובה במדינת ישראל פורסמו באמצע שנת 2007, ונכנסו לתוקף רק לאחר 18 חודשים. מה פשר פרק הזמן הארון שבין הפרסום לכניסה לתוקף? ובכן, המטרה הייתה להעניק מספיק זמן לגופים השונים, כך שאלו יספיקו להתארגן ולעמוד בדרישות. התקנות פורסמו בשנת 2008, והן מפרטות כיצד יש לנהוג במצבים של עבודה בגובה. בתקנות נוכל למצוא פירוט של סוגי העבודה בגובה, הציוד הנדרש עבור כל אחת מהן, והחוקים השונים המחייבים את העובד והמעסיק.

מעוניין בהצעת מחיר? צור איתנו קשר כבר עכשיו

אילו סוגי עבודה בגובה קיימים?

כאמור, כולנו נתקלנו בעבודות שונות בגובה, וישנם תחומים רבים המצריכים אופן עבודה שכזה. אילו סוגים של עבודה בגובה קיימים?

עבודות גינון וגיזום

עבודות אלה מתבצעות ע"י העירייה או הרשויות המקומיות, ומטרתן לשמור על נראות סביבת המגורים, ולמנוע בעיות שונות שעשויות להתעורר כתוצאה מצמיחת עצים ושיחים. כך למשל, לקראת החורף תוכלו לראות גיזום ענפים שמתבצע במקומות מסוימים – שבהם יש סכנה לקריסת ענפים על חוטי חשמל, בתים, או עוברי אורח. עבודות גינון וגיזום לרוב מבוצעות באמצעות מנוף סל, שהוא מעין מתקן הנפה שבראשו יש מתקן דמוי סל המגן על העובד מנפילה. מתוך הסל הזה – העובד יכול לנסר ענפים גבוהים ולטפל בצמרות העצים.

הרחקת יונים

אמנם היונה ידועה כחיה המבשרת את בוא השלום, אך בעת שיונים מקננות בבנייני מגורים, בתים פרטיים, או בתי עסק – סביר להניח ששלום זה לא בדיוק מה שנחשוב עליו. חלק מהבעיות שקינון יונים עשוי לגרום: רעש, כינים, צואה ולכלוך. היונה היא חיה שורדת ועקשנית במיוחד, ויש צורך באמצעים מתוחכמים על מנת לגרש אותה. בעלי מקצוע העוסקים בהרחקת יונים, לעתים נדרשים לעבוד בגבהים על מנת להתקין רשתות מיוחדות או דוקרנים. התקנת אמצעים להרחקת יונים מתבצעת באמצעות מנופים או סנפלינג, ויכולה להתבצע גם בגובה של עשרות קומות!

עבודות חשמל

קווי מתח גבוה ממוקמים בגבהים משמעותיים, וזאת על מנת להרחיק אותם מפני הקרקע – היכן שהם עלולים להוות סכנה לעוברים ושבים. בוודאי נתקלתם בחשמלאים המבצעים עבודות באמצעות מנוף סל, או בעזרת טיפוס על תרנים. ישנן מספר שיטות לביצוע עבודות חשמל, וכשהן מבוצעות בגובה של מספר מטרים – הרי שיש לנקוט במשנה זהירות! מעבר לעמודי החשמל שאנו מכירים – אלו המוצבים ברחובות המגורים, ישנם גם עמודי חשמל המתנשאים לגובה של עשרות מטרים, ולרוב ממוקמים באזורים שאינם מיושבים.

עבודות בניין

את עבודות הבנייה כולנו מכירים, וסביר להניח שכמה כאלה מתבצעות ברגעים אלו ממש בסביבתכם. תנופת הבנייה במדינת ישראל נמצאת בשיא שלה כבר מספר שנים, ונראה שגם וירוס הקורונה לא בלם אותה כלל. עבודות בניין מתבצעות בגבהים משמעותיים, ובמסגרתן העובדים ישתמשו בפיגומים, מנופים וסולמות – בהתאם לאופי העבודה הספציפי. מדובר בעבודה מאומצת וממושכת המתבצעת בגובה, ולכן דורשת ריכוז ומיומנות. בין עבודות הבניין בגובה נוכל למצוא קידוח, טיוח, הצבת לבנים, צביעה ואיטום.

ניקוי חלונות

מי מאיתנו שעבד במשרד הממוקם בקומה גבוהה, בוודאי היה מופתע לראות אנשים תלויים מחוץ לחלון מפעם לפעם. עבודות של ניקוי חלונות, מתבצעות בגובה רב על פני הקירות החיצוניים של הבניין, ולרוב בבניינים שקירותיהם שקופים ומהווים חלון. עבודות ניקוי חלונות יכולות להתבצע באמצעות מתקן מיוחד שיורד מגג הבניין ונושא עליו את העובדים, וגם באמצעות גלישת חבלים (סנפלינג). כך או כך, מדובר בעבודה מסוכנת, המצריכה מיומנות, הדרכה, ציוד נכון, וכמובן – רישיון עבודה בגובה.

התקנת מזגנים

כשאנו נכנסים לחדר או למשרד ונהנים ממיזוג אוויר עוצמתי, לא תמיד אנו חושבים על העבודה שיצרה אותו עבורנו! עבודות של התקנת מזגנים הן מפרכות, ומצריכות עבודה מאומצת בגובה. גם כאשר ההתקנה אינה דורשת עבודה בגבהים של עשרות מטרים, הציוד והאביזרים עשויים לגרום נזק גם בנפילה מגובה של מספר מטרים בודדים. מתקיני המזגנים מניפים מנועים כבדים כחלק מעבודתם, ולעתים מוצאים את עצמם תלויים בגבהים משמעותיים בעת ביצוע עבודתם. בין המלאכות הדרושות לצורך התקנת מזגנים, נוכל למצוא קידוח, עבודות חשמל, הדבקה, עבודות צנרת ומריחת רובה.

תיקוני גגות

עבודות של תיקוני גגות הן נפוצות לקראת החורף, אך לא רק. בין מגוון העבודות שאנו נדרשים לבצע בגג, נוכל למצוא תיקוני אנטנות, התקנת צלחות לווין, התקנת או תיקון דודי שמש, תיקון רעפים, זיפות ועוד. כל עבודה המתבצעת על גג – תדרוש אישור עבודה בגובה, והתקנות אף מחמירות עם העובדים כשמדובר בגגות משופעים, היוצרים סיכון גבוה יותר עבור העובדים והאנשים בסביבת העבודה. כמו כן, התקנות מאפשרות הקלות מסוימות כשהגג מגודר או מצויד במעקה בטיחות תקני, מה שמאפשר לנו לבצע פעולות מסוימות גם ללא אישור עבודה בגובה וציוד מיוחד.

סרט הסברה בנושא עבודה בטוחה בגובה מומלץ לצפות!

כלים ואמצעים המשמשים בעבודה בגובה

האמצעים העומדים לרשותנו לצורך ביצוע עבודות גובה התפתחו עם השנים, והדבר מאפשר בטיחות ויעילות לעובדים בתחומים השונים. ישנם מספר אמצעים פופולאריים לעבודות גובה, ועליהם נדבר בפסקה זו:

מנופים

את המנופים השונים רובנו מכירים, והם מהווים אמצעים מוכרים לעבודה בגובה כבר שנים רבות. ישנם מספר סוגים של מנופים, וכל אחד מהם משמש לצרכים אחרים:

מנוף צריח

אלו הם המנופים הנפוצים בעיקר באתרי בנייה, והם קבועים ובלתי ניתנים לניוד ממקום למקום בזמן העבודה. מנופים אלו מגיעים לגבהים עצומים, ומסוגלים להניף משאות של עשרות טונות. מנופי צריח ניחנים ביכולת סיבובית של 360 מעלות, וזה מאפשר להם גמישות יתרה בעת עבודות הבנייה.

מנוף טלסקופי

מנופים טלסקופיים גם כן משמשים לעבודות בנייה שונות, וגם הם מסוגלים להגיע לגבהים מרשימים של עשרות מטרים. למנוף הטלסקופי מספר מפרקים העובדים באופן הידראולי, והוא ניתן לפירוק והרכבה מהירים על גבי משאית שבאמצעותה הוא מגיע. מעבר לעבודות הבנייה, מנופים טלסקופיים משמשים גם בתחום ההובלות ובתחומים נוספים.

מנוף סל

מנופי סל לרוב אינם מגיעים לגבהים גדולים במיוחד, אך יש להם יתרון משמעותי בצורת אותו סל המורכב בראשם – ומאפשר הגנה משמעותית על העובד מפני נפילה אפשרית. מנופי סל הם שימושיים מאוד בעבודות גיזום, חשמל, שילוט ועוד. בשנים האחרונות, גם חקלאים החלו להשתמש במנופי סל לצורך קטיף. מנופי סל יכולים להגיע כשהם מורכבים על גבי משאית, או באופן עצמאי.

סולמות

גם הסולם הוא כלי עבודה וותיק ומוכר מאוד, ולמעשה – כמעט ואין בית שאין בו לפחות סולם אחד מסוג כלשהו. ישנם סוגים שונים של סולמות, ועליהם מפורט גם בתקנות העבודה בגובה. סולמות נפתחים משמשים לעבודות הבית והגינה השונות, סולמות מתארכים משמשים לעלייה לגגות לצורך תיקונים שונים, וסולמות קבועים משמשים בפתחי מילוט, אנטנות גבוהות, מתקני אקלים ועוד.

תרנים

למרות שרובנו מכירים את המושג "תורן" מעולם הספנות, או בעת הנמכת והנפת דגלים במסדר – תרנים משמשים גם כאמצעי יעיל לעבודות בגובה. טיפוס על תרנים דורש מיומנות, ניסיון, והכשרה מיוחדת, והוא משמש עובדים של חברת החשמל, עובדים המבצעים תיקונים על מגדלים ועוד. תחום הטיפוס על תרנים – נחשב בישראל לענף הדורש התמחות ספציפית, למרות שבחו"ל מטפסי תרנים מוסמכים לעתים גם לביצוע עבודות סנפלינג.

גלישת חבלים (סנפלינג)

היתרון המשמעותי של גלישת חבלים – הוא הצורך המועט בציוד לצורך ביצוע העבודה. סנפלינג דורש חבלים, רתמת בטיחות, קסדה, וכמובן – את הידע המתאים. הסנפלינג נכנס לענף העבודות בגובה בשנים האחרונות, ואנו נתקלים בעובדים שעושים בו שימוש לצורך ניקוי חלונות, איטום קירות חיצוניים, הרחקת יונים ועוד. יתרון נוסף לסנפלינג הוא, שהעובדים מסוגלים להגיע לכל מקום באמצעות דחיפה קלה של עצמם – מה שהופך את העבודה להרבה פחות מסורבלת!

תהליך קבלת אישור עבודה בגובה

כל מי שמעוניין להוציא אישור עבודה בגובה, נדרש לעבור הכשרה ייעודית לעבודה בגובה. ההכשרה אורכת בין שבוע לשבועיים או יותר – כתלות במוסד המבצע את ההדרכה, והאופן שבו מועברת תכנית הלימוד. המוסדות המעניקים הכשרה תקפה – הם רק אלו שקיבלו אישור ממפקח העבודה הראשי, ורק הכשרה שבוצעה דרך מוסדות כאלו היא רלוונטית! לפני שאנו נרשמים להדרכה, מומלץ לוודא שהמוסד קיבל את האישורים המתאימים להכשרת עבודה בגובה. במסגרת ההכשרה העובד יעבור לימודים תיאורטיים והכשרה מעשית, שבה הוא יתנסה ויתורגל בטכניקות ובידע הנדרש לעבודה בגובה. בסוף ההכשרה העובד יעבור מבחן – ולאחריו יהיה זכאי לקבל אישור עבודה בגובה.

האם ההכשרה היא אחידה לכל סוגי העבודה בגובה?

לא. הכשרת עבודה בגובה מתבצעת באופן ספציפי עבור העבודה שעבורה היא מיועדת. כך למשל, הכשרת עבודה בגובה עבור עבודות בנייה – תהיה שונה מאשר הכשרה לעבודות גיזום. עובד יכול לעבור מספר הכשרות לצורך מספר עבודות שונות זו מזו, ובסוף יוכל לקבל את כל האישורים שלהם הוא זכאי – בהתאם להכשרות שעבר.

חידוש אישור עבודה בגובה

לכל אישור עבודה בגובה יש תוקף, ולקראת סיומו העובד יצטרך לעבור רענון של הכשרת העבודה בגובה. יש לשים לב, שאם התוקף יפקע לפני ביצוע הרענון – הרי שהעובד ייאלץ לבצע את ההכשרה המלאה מחדש! גם הכשרות הרענון נדרשות להתבצע במוסדות המתאימים, וכאלו שקיבלו אישור מטעם מפקח העבודה הראשי.

עבודה בגובה ללא אישור מתאים

במידה ותבוצענה עבודות בגובה ללא אישור, הדבר עלול לגרור מספר בעיות:

קנסות ותביעות

חשוב להבין, שאישור עבודה בגובה הוא קבוע בחוק, ולכן עבודה בגובה בלעדיו היא עבירה לכל דבר. במידה ויגיע מפקח למקום העבודה – מצב שכזה עשוי לגרור קנסות כבדים שיוטלו על העובד ועל המעסיק.

חוסר כיסוי ביטוחי

במקרה של תאונה, לא יהיה כיסוי ביטוחי שיכסה את העובד והמעסיק, וזאת מכיוון שכל חברות הביטוח המעניקות כיסוי ביטוחי מציינות בפוליסה את חובת הימצאות אישור העבודה המתאים. היעדר אישור עבודה בגובה יבטל את הכיסוי הבטוחי!

סכנת חיים

זהו כנראה הסעיף החשוב ביותר. מעבר לפרטים המשפטיים והכלכליים, אישור עבודה בגובה למעשה מצביע על כשירותו של העובד לעבוד בגובה מבחינת מיומנות וידע נחוץ. במידה והעובד אינו מחזיק בידע הנדרש, לא תורגל במיומנויות הדרושות, ולא עבר את הרענון הנחוץ – הרי שהוא מסכן את חייו בכל רגע נתון שבו הוא נמצא בגובה.

גיל מינימלי לעבודה בגובה

תקנות העבודה בגובה מגדירות שעל העובד להיות "בגיר". במדינת ישראל גיל הבגרות נקבע ל- 18 שנים, וזהו הגיל שבו חלים על האזרח רוב חוקי המדינה. יחד עם זאת, גם פה ניתן למצוא סייג הקשור לעבודה בקטיף. מכיוון שנערים רבים עובדים בעבודות קטיף, תקנות העבודה בגובה מאפשרות לנערים מגיל 16 לעבוד בקטיף על סולמות שגובהם עד 3 מטרים. מבחינת גיל מקסימלי – התקנות לא מציינות גיל מרבי לעבודה בגובה.

מעוניין בהצעת מחיר? צור איתנו קשר כבר עכשיו

טיפים חשובים לעבודה בגובה

עבודה בגובה היא עניין מסוכן, ונדרשת מיומנות וניסיון על מנת לבצע אותה כיאות. גם אם אתם כבר מבצעים עבודות בגובה כחלק מהשגרה, תמיד יש עוד מה ללמוד והיכן להשתפר! אספנו עבורכם מספר טיפים חשובים שיכולים לסייע לכם בעת עבודה בגובה:

תכננו מראש את מהלך העבודה

תכנון מראש בא לקראתנו בכל סוג של עבודה, וקל וחומר בעת עבודה בגובה. החל מהחלפת נורה על סולם, וכלה בעבודת גיזום או שילוט – תמיד כדאי לתכנן מראש את מהלך העבודה. בעת שאנו עדיין על הקרקע, נריץ בראש את כל שלבי העבודה, וכך נדע בדיוק כיצד להתארגן בצורה הנכונה ביותר. כך למשל, נוכל להבין אילו כלים אנו צריכים איתנו למעלה, וזה יחסוך מאיתנו טרטורים מיותרים בזמן העבודה.

סרקו את אתר העבודה

זה קצת מצחיק לסרוק את אתר העבודה כשמדובר בבית שלנו, אך כשמדובר באתר עבודה שאינו מוכר לנו – מדובר בפעולה שעשויה למנוע בעיות ותאונות. בעת הסריקה, נחפש מפגעים פוטנציאליים שעלולים לגרום לצרות, ונוכל לנקוט בפעולות מניעתיות. לצורך הדוגמה, סריקה באתר בנייה לפני תחילת העבודה, יכולה לחשוף פרצות שמהם עלולים להיכנס ילדים או אנשים ולהיפגע באתר העבודה. סריקה מוקדמת תאפשר לנו לחסום מעברים כאלו, וכך למנוע תאונות.

וודאו את תקינות הציוד שלכם

כל עבודה בגובה דורשת ציוד שונה, ותמיד מומלץ לבדוק את תקינותו בצורה יסודית. בין אם מדובר ברתמת בטיחות לעבודה בגלישת חבלים, במקדחה המשמשת אותנו לקדיחה בגובה, או במנוף מפרקים הידראולי – תמיד יש לקחת בחשבון שכל דבר עלול להתקלקל! בדיקת הציוד לפני תחילת העבודה, תאפשר לכם ראש שקט ותמנע "הפתעות" בלתי רצויות בזמן העבודה בגובה.

הקפידו על כללי בטיחות שגרתיים

זה שאנו עובדים בגובה, ומקפידים למלא אחר הנחיות העבודה בגובה – לא אומר שיש להתעלם מהנחיות הבטיחות האחרות! התנהגו באחריות כלפי עצמכם וסביבתכם, והפעילו שיקול דעת בכל צעד.

שאלות ותשובות

מי צריך אישור עבודה בגובה?

כל עובד שאמור לבצע עבודה בגובה של מעל 2 מטרים – נחשב לאדם העובד בגובה, ולכן הוא צריך אישור עבודה בגובה. ישנם מצבים מסוימים שבהם התקנות מקלות מעט, ולא מחייבות את האדם לציית לכל התקנות או להשתמש בכל ציוד הבטיחות:

גגות שבהם יש מעקה תקני

גגות מסוימים מגודרים במעקה תיקני ולכן הם מאפשרים בטיחות לשוהים עליהם. במידה ומדובר בגג שטוח שבו מותקן מעקה בטיחות, ניתן לבצע בו עבודות מבלי לציית לכל התקנות הקשורות לעבודה בגובה. מבחינה הגיונית, אם יש לנו גג בדירה, ואנו יוצאים אליו כדי לנקות את הרצפה – מן הסתם אין מדובר בעבודה בגובה ואין לנו צורך ברישיון מיוחד. לכן, התקנות מסייגות מקרים מסוימים כמו גגות עם מעקה בטיחות, גגות שאינם משופעים, ועבודה שאינה מצריכה התכופפות של הגוף בזווית של מעל 45 מעלות מעבר למעקה.

עבודה קצרה ושאינה מאומצת על סולמות

מצב נוסף שבו אנו נתקלים בסייג בתקנות העבודה בגובה – הוא מקרה שבו אנו נדרשים לבצע עבודה קצרה ושאינה מאומצת על גבי סולם. התקנות מציינות שצריך להיות מדובר בסולם שגובהו אינו מעל 4.5 מטרים, ומגדירות את העבודה ככזאת שאינה מאומצת ואינה מצריכה הטיית הגוף בזווית שעלולה לגרום לאיבוד שווי משקל. מכיוון שיש קושי מסוים בהגדרות המעורפלות האלה, התקנות ממליצות לשקול שימוש בציוד בטיחות ע"פ המופיע בהן.

הפעלת שיקול דעת

עניין הגדרת הצורך באישור עבודה בגובה הוא מעט מטושטש, ולכן התקנות מציעות סייגים מסוימים. גם כשאנו לא עונים לתנאי ההסתייגות, לעתים אדם מוצא את עצמו מבצע עבודות שונות בבית שלו, כשהוא עונה לתנאים המצריכים כביכול אישור עבודה בגובה. סביר להניח שרוב האנשים לא באמת ייגשו לבצע את ההכשרה לפני שהם מתקינים בורג בתקרה גבוהה, אך בכל זאת – מומלץ להפעיל שיקול דעת בריא, ולנסות להבין מהם המצבים המסכנים אותנו.

איך יודעים מהו האמצעי המתאים לכל סוג של עבודה?

הדרך היחידה לבחור באופן נכון את האמצעי לעבודה בגובה, היא שיקול דעת וניסיון. למרות שהתקנות לא מורות על אמצעי המתאים לכל עבודה, הן מעניקות המלצות מסוימות בהקשר זה. כך למשל הסולם – שתפקידו הוא לשמש ככלי מעבר ואמצעי גישה, מצוין בתקנות ככלי שאינו מומלץ כמשטח עבודה.
במידה ויש לכם ספק לגבי אמצעי העבודה, תמיד כדאי להתייעץ עם בעל מקצוע מנוסה.

האם ניתן לבצע עבודות בגובה לבד?

התקנות לעבודה בגובה מדברות על נושא זה, ומציינות באופן מפורש שאין להיות לבד בעת ביצוע עבודה בגובה! יחד עם זאת, אין חובת הכשרה של עבודה בגובה על האדם הנוסף, למרות שזה עשוי להועיל אם הוא ירכוש ידע מסוים בתחום. התקנות מציינות שהאדם הנוסף חייב להיות בגיר, ומזכירות מספר תפקידים חשובים שאותם הוא נועד למלא:

קשר עין ועזרה ←

אדם נוסף הנוכח במקום העבודה, יכול לקיים קשר עין עם העובדים בגובה, ולהעניק להם עזרה בכל מה שיצטרכו.

חילוץ והצלה ←

במידה והתרחשה תאונה, האדם הנוסף יהיה זמין למתן עזרה ראשונה והזעקת עזרה. מדובר באלמנט שיכול לקבוע את ההבדל בין חיים ומוות.

פינוי קהל ←

אדם נוסף הנמצא על הקרקע, יכול לדאוג להרחקת העוברים והשבים מסביבת העבודה. באופן זה ניתן למנוע תאונות של נפילת כלים וחפצים שונים, שעלולים לפגוע באנשים על הקרקע.

מי יכול להיות מדריך של עבודה בגובה?

תקנות העבודה בגובה, מגדירות את התנאים עבור מי שמעוניין לקבל הסמכה כמדריך לעבודה בגובה. אותו אדם צריך לעמוד באחד מהקריטריונים הבאים:
בעל ניסיון מוכח של שנתיים לפחות בעבודה בגובה ועם ציוד בטיחות.
תיפקד כממונה בטיחות במשך שנתיים לפחות.
מתפקד כמנהל עבודה באתר בנייה.

מעבר לכל אלה, על המועמד להצהיר על מצבו הבריאותי בהתאם להנחיות.

כמה זמן אורכת הכשרת עבודה בגובה, ומה כלול בה?

הכשרת עבודה בגובה, יכולה להשתנות בהתאם לתחום הספציפי שעבורו היא מבוצעת. לרוב הכשרות עבודה בגובה אורכות כ- 20 שעות ומתפרשות על גבי שבוע ימים או מעט יותר – בהתאם למוסד הלימודי המבצע את ההכשרה. בהכשרה המדריך ייגע בכל הנושאים הקשורים לעבודה בגובה, דוגמת סולמות, סלים להרמת אדם, במות הרמה מתרוממות, פיגומים, גגות, עבודה מעל מבנה קונסטרוקציה ועוד. בכל נושא בהכשרה העובד יעבור גם שלב של הכשרה מעשית – שיאפשר לו להתנסות בציוד ולרכוש את המיומנות המתאימה.

בואו לתפוס גובה!
כתבו לנו!

1
💬 צריכים עזרה?
Scan the code
דילוג לתוכן