בפעם הראשונה שהאישור נכנס לתוקף, היו לא מעט אנשים שלא הבינו את האפקטיביות שלו. הרבה מהם שאלו את עצמם – מדוע בכלל צריך להחזיק באישור הזה? השאלה הזאת היא בהחלט במקום, שכן אם אתם משיגים אישור אתם צריכים לדעת מדוע הוא שימושי כל כך עבורכם. להשיג אישור לעבודה בגובה זה תהליך לא פשוט, ואתם צריכים לדעת מדוע כדאי לכם לעבור את כל התהליך הזה.
אישור עבודה בגובה נועד מכיוון שעבודה בגובה היא מאוד מסוכנת בהשוואה לעבודה על הקרקע. לכן ישנה סבירות גבוהה יחסית שבן אדם שעובד בגובה יפגע כתוצאה מהעבודה בגובה. מספיקה חוסר תשומת לב מזערית על מנת לאבד שיווי משקל וליפול, ולפיכך האישור הזה הוא אישור משמעותי. מי שלא מחזיק את האישור הזה, איננו מורשה לעבוד בגובה בשום צורה.
האישור מאפשר למעסיקים לדעת כי אותו אדם שמציג את האישור עבר את כל ההכשרה הנדרשת. אותו אדם יוכל לבצע עבודות בגובה תוך הקפדה על כל הדגשים החשובים לשמירה על הבטיחות שלו. כך שבסוף היום העבודה תתבצע כמו שצריך, אך לא פחות חשוב אותו אדם יגיע הביתה בשלום. לבצע את העבודה על הצד הטוב ביותר זה לא דבר שצריך להקל בו ראש, אך שמירה על הבטיחות של האנשים מסביב זה הרבה יותר משמעותי.
חשוב לציין כי לא מקבלים את האישור בקלות, לא מדובר על אישור שאתם צריכים להדפיס או למלא. מי מכם שהיה לו ספק בנושא הזה, אז כעת אתם יכולים להבין כי מדובר על תהליך קצת יותר ארוך. רוב האנשים שמתחילים אינם יודעים בדיוק מה מצפה להם, וחוסר הוודאות בחלק מהמקרים יכול להיות מאוד מבלבל – אנו כאן על מנת להסיר את הערפל.
על מנת שעובד או כל אדם אחר יהיה זכאי לקבל אישור עבודה בגובה, הוא מחויב לעבור את קורס מסודר על ידי מדריך עבודה בגובה. אדם מסוים שמכיר את כל הדגשים, והוא בעצם יוכל להעביר אותם ישירות לאותם אנשים שעוברים את הקורס. מדובר על קורס כמו שאתם בוודאי מדמיינים אותו, קורס שבו תעברו על כל החומר הנדרש על מנת שתוכלו לעבוד בגובה מבלי לסכן את עצמכם או את האנשים האחרים בסביבה.
לאחר שתסיימו את הקורס, אתם תוכלו לקבל את האישור – עם האישור הזה אתם תוכלו להתחיל לעבוד בגובה ללא כל בעיה. אם לא תעברו את הקורס, אתם כמובן לא תוכלו לקבל את האישור – ואתם תהיו מחויבים לעבור את הקורס פעם אחת נוספת. רק שתעברו את הקורס ורק כאשר יהיה לכם את כל הידע הנדרש, אתם תוכלו להתחיל לעבוד בגובה.
כמו שאתם בטח יודעים עבודה בגובה זה לא משחק ילדים – מדובר על דבר שעשוי לסכן את החיים שלכם באופן ישיר. לכן אתם לא יכולים להקל ראש בהנחיות או להעלים מהן עין, כי אתם עלולים לקפח את חייכם – בדיוק כמו שקרה למאות עובדים שונים. כך שאתם צריכים לחשוב על הנושא הזה לפני שאתם עושים החלטה פזיזה, כי אתם תהיו אלה שתצטרכו לשלם על כך ביוקר.
במקרה של עבודה בגובה ללא אישור עבודה בגובה, ישנה סכנה ממשית להטלת סנקציות כספיות גם על המעסיק וגם על העובד. אף אחד לא יהיה חסין, כך שאם אתם חושבים שתוכלו לנקות את עצמכם מאשמה – אתם צריכים לחשוב על כך פעם נוספת. מדובר על סנקציות כספיות מאוד משמעותיות, כאלה שככל הנראה אתם לא חושבים עליהם אפילו.
במקרה של תאונה במקום העבודה, המעסיק יהיה חשוף לתביעה מצד העובד. כל פציעה של עובד במקום עבודה חושפת את המעסיק לתביעה, בטח אם מדובר על פציעה שנגרמה במהלך עבודה בגובה. אל תחשבו כי הפוליסה או הביטוח שיש לכם יכסה את הנושא הזה – הוא לא יכסה כי לא פעלתם על פי ההנחיות.
הסכנה הגדולה ביותר היא סכנת החיים, מעבר לכל התביעות המשפטיות או הקנסות הכספיים שעלולים להיות מוטלים על העובד ועל המעסיק. עבודה בגובה ללא האישור המתאים תהיה סכנת חיים ממשית, ואתם לא צריכים לעשות את זה – כי אתם עלולים למצוא את עצמכם משלמים על כך ביוקר.
חשוב מאוד שתשאלו את עצמכם – האם לאישור לעבודה בגובה יש תוקף? הרי יכול להיות שמבלי שאתם תשימו לב התוקף יפוג, ואתם תעברו על החוק שלא ביודעין. אז לשמחתכם, לאישור עבודה בגובה אין תוקף – והאישור ניתן פעם אחת בעת סיום הקורס שאותו העובד עבר. כך שאתם לא צריכים בכל כמה שנים לקבל אישור חדש, אתם יכולים להשאיר אצלכם את האישור הנוכחי.
אך ישנה התניה כי כל העובדים שעובדים בגובה צריכים לעבור הכשרות מסודרות על מנת לרענן את כל הנהלים. עובדים שלא עוברים הכשרות על בסיס קבוע, אינם יכולים לעבוד בגובה למרות שיש להם את האישור הנדרש. ההכשרות אמורות להינתן לעובדים על ידי המעסיק, שאמור לראות את הבטיחות של העובדים שלו לנגד עיניו.
חשוב להבהיר כי אישור עבודה בגובה הוא לא דבר כל כך מסובך, ניתן לקבל את האישור בתוך זמן קצר – אך על הדרך תוכלו לקבל את כל הידע המקצועי שאתם צריכים להשיג. כך שאם חשבתם לוותר על התהליך רק בגלל שמדובר על הליך בירוקרטי מתיש, אז אתם בכלל לא נמצאים בכיוון. גם אתם וגם המעסיקים שלכם ירצו לדעת שיש לכם אישור לעבוד בגובה, כך בסוף יום העבודה אתם תוכלו להגיע לבית בשלום.
ישנה התייחסות מיוחדת לעבודה בגובה, מעצם התנאים שבהם היא כרוכה. עבודה בגובה מוגדרת כעבודה מאומצת וממושכת בגובה של מעל 2 מטרים, או מעל חלל פתוח שעומקו מעל 2 מטרים. נמצא כי נפילה בגובה שכזה, או לחלופין נפילת חפץ על אדם מגובה שכזה – טומנת בחובה סיכון גבוה יחסית. הגדרה זו מוטמעת בתקנות העבודה בגובה וגם בתקנות הבטיחות בעבודה, ואנו ניתקל בה עוד מספר פעמים במהלך המאמר.
הדבר הראשון שאתם צריכים לדעת – זה מי רשאי לעבוד בגובה, החוק מסביר בצורה הכי ברורה אילו אנשים רשאים לעבוד בגובה. כך שהעסקת עובד שאינו עומד בקריטריונים הללו היא עבירה על החוק, ולכן אתם צריכים להכיר את כל הקריטריונים השונים – כך שלא תעברו על החוק בתום לב.
כאמור, תקנות העבודה בגובה נכנסו לתוקף בשנת 2008, אך למעשה הן פורסמו כ- 18 חודשים קודם לכן. מה הסיבה להפרש המשמעותי? ובכן, הגופים הממונים ביקשו להעניק מספיק זמן לחברות ובעלי המקצוע, על מנת שאלו יספיקו להתארגן ולבצע את כל מה שצריך על מנת לעמוד בתקנות. בפרק הזמן הזה, המעסיקים השונים דאגו לשנות את נהלי העבודה, לשלוח את עובדיהם להכשרות עבודה בגובה, להתאים את ציוד הבטיחות ואת אמצעי העבודה, ועוד.
ישנם מצבים ספציפיים שבהם התקנות מאפשרות אי ציות, למשל בעת עבודה קצרה ושאינה מאומצת, או בזמן עבודות נוער של קטיף חקלאי. במידה ואנו מתכוונים להחליף נורה בביתנו למשל, מדובר בעבודה קצרה ושאינה מאומצת – ולכן אין לנו צורך לעבור את הכשרת העבודה בגובה, להשתמש בציוד בטיחות, ולבצע תקנות נוספות.
התשובה היא לא. קורס עבודה בגובה – מתבצעת בהתאם לתחום הספציפי שבו עובד בעל המקצוע. כך למשל, הדרכה לעבודת ניקוי חלונות בגובה, תהיה שונה מהדרכת עבודות בנייה בגובה. חובת המעסיק לשלוח את העובד להדרכה בתחום הרלוונטי, כשאם יש צורך בהדרכה לכמה תחומים – העובד יודרך בכולם. בסוף ההדרכה, יקבל העובד אישורי עבודה בגובה בהתאם לתחומים שנלמדו.
כולנו הסתובבנו במקומות שבהם ראינו עבודות שונות בגובה, דוגמת עבודות בניין – המתבצעות בהיקף גבוה בכל מקום, עבודות גיזום, חשמל, שילוט אנו ניקוי. אילו סוגים נפוצים של עבודות בגובה ישנם?
עבודות חשמל ←
חשמלאים לעתים נדרשים לבצע עבודות ותיקונים בעמודי חשמל, ואלו מתנשאים לגובה של מטרים רבים. הסיבה להימצאות מערכות החשמל בגובה שכזה, היא על מנת להרחיק אותן מהעוברים ושבים. עבודות חשמל בגובה מתבצעות לרוב באמצעות מנוף סל, המרים את העובד לגובה הרצוי.
עבודות פיגומים ←
עבודות פיגומים מתבצעות בשלבים הראשוניים של בניית בניינים ובתים, ויכולות להתבצע אף בגבהים של עשרות מטרים! מדובר בעבודה מסוכנת הדורשת אמצעי בטיחות רבים. רישיון עבודה בגובה הוא הכרחי על מנת לנהל עבודת פיגומים תחת סיכון נמוך ככל האפשר.
עבודות איטום ←
ישנן מספר שיטות שבאמצעותן ניתן לבצע איטום של קירות וגגות. בין השיטות האלו נוכל למצוא איטום בסנפלינג, באמצעות מנוף, או באמצעות פיגומים. בכל אחת מן השיטות הללו – העובד עשוי להימצא בגובה הדורש רישיון לעבודה בגובה.
תליית שילוט ←
שלטים משמשים אותנו לצרכי פרסום, העברת מידע, סימון מקומות ועוד. לעתים מדובר בשילוט מעל פתח חנות, ולעתים מדובר בלוגו של חברה שאמור להיות ממוקם על חזית בניין גדול. בהתאם לתקנות העבודה בגובה, כל התקנת שילוט המתבצעת מעל גובה של 2 מטרים – תדרוש אישור עבודה מתאים.
התקנת מזגנים ←
בחלק מהדירות ניתן להתקין מזגן באופן שאינו מצריך עבודה בגובה, אך אין זה תמיד המצב. לעתים מתקיני מזגנים מוצאים את עצמם תלויים בין שמיים וארץ, בעת שהם צריכים להתקין מערכות מיזוג מורכבות ומנועי מזגנים כבדים במיוחד. עבודות מיזוג דורשות מיומנות ייחודית, הכוללת קדיחה, טיוח, התקנת צנרת ועוד. ביצוע פעולות אלה בגובה – גם כן יצריך את האישור המתאים.
ניקוי חלונות ←
ניקוי חלונות יכול להתבצע באמצעות סנפלינג, או באמצעות מנשא מיוחד שיורד מגג הבניין ונושא על גביו את העובדים החרוצים. עבודת ניקוי חלונות היא לא פשוטה כלל, ובשתי השיטות – העובדים ימצאו את עצמם בגובה רב כשמדובר בבניינים גבוהים. חובה לדאוג לרישיון עבודה בגובה לעובדי ניקוי חלונות, לאמצעי בטיחות מתאימים ועוד.
גיזום עצים ←
עבודות גיזום עצים מבוצעות ע"י העיריות והרשויות המקומיות, ולעתים יש להם תפקיד חשוב במניעת נזקים לפני בוא החורף. ברוב המקרים, עבודות אלה תבוצענה באמצעות מנוף סל מיוחד המותקן על רכב ייעודי, ובאמצעותו העובד יכול להגיע אל צמרות העצים ולנסר ענפים. צמרותיהם של רוב העצים המצריכים גיזום, נמצאות בגובה של מעל 2 מטרים, ולכן עבודה זו גם היא תצריך אישור עבודה בגובה.
הגברה ותאורה ←
בפעם הבאה שתהיו בהופעה, יספיק לכם מבט אחד אל תקרת הבמה – כדי להבין את המורכבות שבתחום ההגברה והתאורה. מדובר בתחום המצריך ידע רב, והוא טומן בחובו מפגעים בטיחותיים רבים שדורשים תשומת לב. תעשיית הבידור מצריכה תליית פנסים ומגברים כבדים מעל במות, או במקומות אחרים שבהם מסתובבים עוברי אורח ואנשי צוות. בעבודה שכזו אין מקום לטעויות, וכל מתקן צריך להיות מאובטח בצורה הולמת – על מנת למנוע נפילה של חפץ או אדם.
טכניקות של עבודה בגובה ←
יש מספר טכניקות נפוצות לעבודה בגובה, ועליהן מדובר באריכות בתקנות העבודה בגובה משנת 2008. האמצעים השונים המשמשים לעבודה בגובה – נבחרים בהתאם לסוג העבודה, ובמטרה להעניק בטיחות מרבית לעובד המבצע. בחלק מהאמצעים כאמור – סביר להניח שכבר נתקלתם בשגרה היומית שלכם. מהן הטכניקות הפופולאריות לביצוע עבודות בגבהים?
גלישה – סנפלינג ←
עבודות בגובה באמצעות סנפלינג נחשבות ליעילות וחסכוניות. הן אינן מצריכות את ההוצאות היקרות יחסית שדורשים מנופים, ודורשות רק את הציוד הנחוץ לגלישה כגון רתמת בטיחות, קסדה, חבלי הגלישה ועוד. בעלי מקצוע רבים משתמשים בטכניקת הגלישה לטובת ביצוע עבודות איטום, ניקוי חלונות, הרחקת יונים, ועוד. אחד היתרונות המשמעותיים עבור העובדים באמצעות סנפלינג, הוא שהם מסוגלים לנוע בקלות באמצעות דחיפה קלה של קירות הבניין, ודבר זה מאפשר להם להגיע בקלות וביעילות לכל פינה.
עבודה על סולמות ←
ישנם סוגים רבים של סולמות, ותקנות העבודה בגובה מציינות גם את הסוגים השונים שלהם, וגם את אמצעי הבטיחות שכל אחד מהם מצריך. כך למשל, סולם נפתח מצריך התקן המונע פתיחה והחלקה של שתי הרגליים שלו. התקנות מדברות גם על אמצעי בטיחות בעבודה עם סולמות נפתחים, קבועים, ניידים ועוד. עבודה עם סולמות היא נפוצה במיוחד, וזהו אחד הכלים השימושיים ביותר לעבודה בגובה. בין אם מדובר בשיפוצים בבית, עבודות חשמל, טיפוס לגג, עבודות גיזום וחקלאות, או התקנת מזגן – סולם משמש אותנו רבות בחיי היום-יום שלנו, והוא קיים כמעט בל בית.
טיפוס על תרנים ←
על אף שרובנו מכירים את המושג "תורן" מעולם הספנות או הדגלים, תרנים משמשים גם לעבודות שונות בגובה. כך למשל, נוכל למצוא תרנים ייעודיים לטיפוס במתקני אנטנות שונים, תחנות חיזוי של מזג האוויר, עמודי חשמל ועוד. עבודה בטיפוס על תרנים מצריכה קורס מיוחד מעבר לרישיון העבודה בגובה, מכיוון שהיא דורשת אמצעי בטיחות ייחודיים.
עבודה על מנופים ←
ישנם סוגים שונים של מנופים, וכולם מיועדים לעבודות שונות המבוצעות בגובה. מנופי סל יכולים להגיע לגובה של כמה מטרים בודדים, והם נפוצים לצורך גיזום עצים ועבודות חשמל. מנוף סל מעניק לעובד את הבטיחות של הסל המאבטח אותו מצדדיו, ומקטין את הסיכוי לנפילה. מנופים גדולים יותר – משמשים בעבודות בניין ושיפוצים, וגובהם יכול להגיע לעשרות מטרים ולעתים אף יותר מכך. במנופים המשמשים לעבודות בנייה, המפעיל יושב בגובה רב ומתפעל את המנוף לצורך שינוע חומרי הבניין השונים.