חוק עבודה בגובה: כל האינפורמציה שאתם מוכרחים להכיר

שיתוף המידע עם קולגות

תוכן עניינים

יוצא לכם לעבוד בגובה לעיתים שכיחות? אתם מעסיקים עובדים שצריכים להגיע למקומות גבוהים על בסיס קבוע? אם עניתם בחיוב על אחת מהשאלות הללו, אתם צריכים להבין כי עבודה בגובה היא לא משחק ילדים. עבודה בגובה, גם אם מדובר על ביצוע משימות פשוטות יחסית – הסכנה היא בדיוק אותה הסכנה. חוק עבודה בגובה נועד על מנת להסדיר את כל הנושא, ולהפוך את העבודה בגובה לבטוחה עד כמה שאפשר.

החוק תקף לגביכם בתור עובדים או מעבידים, ולכן אין לכם איך להתחמק ממנו. אפילו אם אתם מבצעים עבודות בגובה בתוך מתחם סגור, החוק עדיין תקף גם עליכם – בדיוק כמו שכל שאר החוקים במדינת ישראל תקפים לגביכם. כך שאם אתם מתכננים לעבוד איך שנוח לכם ולצפצף על החוק, מומלץ כי תשקלו את הנושא הזה פעם אחת נוספת. כי נכון להיום ישנם עונשים כבדים לכל מי שעובר על החוק הספציפי הזה.

אז אם ניסיתם להבין את המשמעות של חוק עבודה בגובה, אך לא הצלחתם בדיוק להבין את המחויבות שלכם. או שמנגד יש לכם שאלות שקשורות לחוק? אנו כאן על מנת לנסות לענות לכם על כל השאלות השכיחות ביותר. כך שתוכלו להפוך את סימני השאלה לסימני קריאה, ואתם תדעו בדיוק איך לשמור על החוק – והכי חשוב לשמור על עצמכם ועל העובדים שלכם.

על פי חוק עבודה בגובה – מהי ההגדרה של עבודה בגובה?

אז לפני שאתם נכנסים אל תוך החוק עצמו, אתם צריכים לבין איך החוק מגדיר עבודה בגובה. כך שתוכלו לדעת האם העבודה שאותה אתם מבצעים באופן שוטף או העבודה שאתם עומדים לבצע בעתיד – קשורה לחוק הזה. מצד אחד יכול להיות שהעבודה שאתם מבצעים איננה נחשבת עבודה בגובה, מנגד יכול להיות שהיא כן מוגדרת כעבודה בגובה – ואתם בכלל לא יודעים את זה.

חוק עבודה בגובה מגדיר עבודה בגובה ככל סוג של עבודה המתבצעת מעל לגובה של 2 מטר מהקרקע, ובנוסף עבודה שיש בה הטיה של הגוף לזווית של 45 מעלות מעבר לגדר מסוימת. כך שאם העבודה שאתם הולכים לבצע מכילה בתוכה את שתי התנאים הללו, אז רוב הסיכויים שהיא מוגדרת על פי החוק – כעבודה המתבצעת בגובה, והחוק כמובן תקף לגביה.

חשוב לציין בנושא הזה כי מוטב להחמיר עם החוק על מנת שלא תמצאו את עצמכם נופלים בין הכיסאות. מוטב כי תתייחסו לכל עבודה מעל הקרקע כעבודה בגובה, ומוטב כי תנקטו במשניי הזהירות הדרושים. כך לא תמצאו את עצמכם חושפים את עצמכם או את העובדים שלכם לסכנה מיותרת. לנקוט במשנה זהירות זה אף פעם לא דבר רע, בטח אם מדובר על עבודה שמתבצעת בגבהים שונים.

האם אפשר לבצע עבודות פשוטות בגובה ללא הסמכה?

חוק עבודה בגובה קובע בצורה ברורה כי כל עבודה המוגדרת בתור עבודה בגובה מחייבת את מי שמבצע אותה לעבור הסמכה מתאימה. אי אפשר לבצע עבודה בגובה ללא ההסמכה הנדרשת, כי מדובר על עבירה על החוק – ועוד יותר חשוב מדובר על סכנה ממשית של החיים. כך שאל תנסו לעשות קיצורי דרך, כי בסוף קיצורי הדרך עשויים לעלות ביוקר – על כל המשתמע מכך.

את ההכשרה אתם צריכים לעבור על ידי מדריך עבודה בגובה מוסמך, מדריך שיוכל להעניק לכם את כל הדגשים החשובים. כך שבזמן אמת כאשר אתם תעבדו בגובה, אתם תוכלו לדעת שאתם מוכנים לכל תרחיש שלא יקרה. תזכרו כי קבלת ההחלטות בגובה, קבלת ההחלטות בזמן אמת היא לא בשיאה – ואתם לא יכולים לקחת את הסיכון שמשהו ישתבש לו בדרך.

מהסיבה הזאת חוק עבודה בגובה לא משאיר מקום לספק לגבי ההסמכה לעבודה בגובה. החוק לא עושה הפרדה בין עבודות פשוטות ובין עבודות מורכבות, כל עבודה שמתבצעת בגובה מקבלת יחס שווה על פי החוק. כך שאם אתם מתכננים לעשות עבודה פשוטה או עבודה מורכבת מעל לפני הקרקע, מוטב כי תעברו את ההכשרה הדרושה. קודם כל בשביל לא לעבור על החוק, ושנית על מנת שתוכלו לא לסכן את החיים שלכם.

חוק עבודה בגובה
חוק עבודה בגובה

 

חוק עבודה בגובה – מהן הנקודות החשובות ביותר?

על מנת שתוכלו לדעת בדיוק מה החוק אומר, אתם צריכים להכיר את כל הנקודות החשובות שכוללות בתוכו. יש לציין כי החוק כולו הוא חשוב, אך ישנן נקודות שהן הקריטיות ביותר – ומבלי לשים אליהן לב אתם יכולים להיות בבעיה רצינית. כך שאם אתם לא רוצים להציף את עצמכם או את העובדים שלכם עם מלא אינפורמציה, אנו נציג בפניכם שלוש נקודות חשובות מאוד – ואת כל שאר הנקודות תוכלו לקרוא בהמשך.

  • הנקודה החשובה ביותר היא שעובד שמתחיל לעבוד בעבודות גובה חייב להיות בריא לעשות זאת. כלומר, עליכם לוודא שלעובד אין מחלות רקע או בעיות רפואיות שעשויות למנוע ממנו לעבוד בגובה. הוא חייב להיות עובד מעל גיל 18, ובנוסף הוא צריך לעבור הכשרה נדרשת על מנת שהוא יוכל לעבוד בגובה.
  • עוד נקודה קריטית היא שאתם צריכים לוודא את תקינות הציוד לפני כל תחילת עבודה בגובה. התקינות של הציוד זה האלמנט שיעשה את כל ההבדל, וכך אתם תוכלו לשמור על עצמכם ועל העובדים שלכם. אם הציוד איננו תקין, אתם צריכים להפסיק את ביצוע העבודה באופן מידיי – ומבלי לחכות לסיום העבודה.
  • חוק עבודה בגובה קובע כי ההסמכה שאותה העובדים עוברים תקפה לשנתיים בלבד. המשמעות היא שבכל שנתיים, העובדים צריכים לעבור הדרכה חדשה על ידי מדריך עבודה בגובה מוסמך. אם העובדים לא יעברו את ההדרכה בכל שנתיים, האישור שלכם לעבוד בגובה לא יהיה תקף – והם בעצם לא יוכלו לבצע את המשימות שאתם דורשים מהם לבצע.

מי אחראי להקפיד על החוק – ועל מי מוטל העונש?

כאשר אתם בוחנים את החוק לעבודה בגובה אתם מגלים כי האחריות כולה מוטלת על המעביד. הוא הדמות האחראית שצריכה לוודא כי כל אחד מהעובדים וכל אחד מהאנשים שנמצאים במתחם העבודה – רשאי לעבוד בגובה. אך למען האמת האחריות חייבת להיות מוטלת על כל העוסקים במלאכה, רק ככה יהיה ניתן למנוע את הפציעה הבאה. חוק עבודה בגובה לא אומר את זה בצורה מופרשת, אך אתם צריכים לדעת זאת.

העונש במקרה שיש עבירה על החוק יהיה מוטל על המעביד, אך גם העובד איננו חף מאשמה. לכן אם אתם עובדים במקום שבו דורשים מכם לעבוד בגובה – אתם רשאים לסרב, כל עוד אתם מרגישים שלא תוכלו לבצע את המשימה בצורה הטובה והבטוחה ביותר. אתם לא צריכים לסכן את החיים שלכם בכדי לבצע משימה כזאת או אחרת, אפילו אם המעסיק מבקש מכם.

המעסיקים מצד שני צריכים לקחת בחשבון כי חוק עבודה בגובה נועד על מנת להגן עליהם. הם צריכים לעשות כל מאמץ על מנת להקפיד עליו, כך שהם לא יחשפו את עצמם לסכנות מיותרות. מעבר לקנס שעלול להיות מוטל, כל פגיעה שעלולה להתרחש במקום העבודה – עלולה להביא איתה לא מעט בלגן ולא מעט צרות שהיה ניתן למנוע אותן.

 

בואו לתפוס גובה!
כתבו לנו!

1
💬 צריכים עזרה?
Scan the code
דילוג לתוכן